Cosmetisch arts Nadine

dokter nadine

BRUXISME

Wat is bruxisme?

Word je ’s ochtends vaak wakker met pijn in je kaken en hoofd? Dit kan het gevolg zijn van tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd. Soms is de spierspanning zo hoog dat de kaken overactief zijn. De meeste mensen doen dit ’s nachts als ze slapen en dus onbewust. Het kan continu plaatsvinden, maar bijvoorbeeld ook alleen tijdens stressvolle periodes. Deze verhoogde spierspanning kan zorgen voor pijn in de kaken en chronische hoofdpijn, en zelfs voor beschadigingen aan het gebit. Het is vrijwel altijd mogelijk om tandenknarsen te verminderen door een behandeling met botuline toxine.

Botuline toxinebehandeling bij bruxisme

Tijdens de behandeling worden enkele kleine prikjes gezet in de kaakspier. De botuline toxine zorgt ervoor dat de werking van de kaakspier vermindert. Het gevolg is dat je je kaken minder aanspant en het tandenknarsen stopt. De kaakspier ontspant, zonder dat je daar tijdens het praten of eten last van hebt. Uiteindelijk zullen ook bijkomende klachten zoals hoofdpijn verdwijnen.

Hoe lang blijft het resultaat van de botuline toxinebehandeling bij bruxisme?

Houd er rekening mee dat het 1 tot 2 maanden kan duren voor de klachten helemaal verdwenen zijn. De behandeling met botuline toxine werkt vervolgens zo’n 3 a 4 maanden. Het is goed mogelijk dat de klachten wegblijven als de botuline toxine is uitgewerkt. Je lichaam is er dan aan gewend geraakt de kaakspier niet langer onbewust aan te spannen. Keren de klachten terug, dan kan de behandeling worden herhaald.  

NAZORG

Na een behandeling met botuline toxine mag je de behandelde zone niet koelen. Verder is het belangrijk dat je de eerste vier uur niet voorover bukt, plat ligt of zwaar tilt. Dit om spreiding te voorkomen. Vermijd ook overmatig alcoholgebruik en make-up om blauwe plekken en infecties te voorkomen.
De eerste 24 uur na de behandeling moet je inspannende activiteiten vermijden. Dit betekent niet sporten, niet naar de sauna of onder de zonnebank. De eerste twee weken na de behandeling mag je geen andere gezichtsbehandeling ondergaan.

.

Secured By miniOrange