Cosmetisch arts Nadine

huidveroudering

Het verouderingsproces van de huid

De eerste tekenen van huidveroudering
Vanaf de leeftijd van ongeveer 25 jaar worden de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar. Je ziet de eerste fijne lijntjes ontstaan. Later volgen rimpels, volumeverlies en verlies van botdichtheid. Dit gebeurt voor iedereen op ongeveer dezelfde manier.

Er vinden veranderingen plaats in:
• De schedel
• Het onderhuids volume
• De huidstructuur
Inzicht in de manier waarop het gezicht en de gezichtshuid in de loop van de jaren verandere

Veranderingen in de schedel

Veel mensen denken dat alleen de huid veroudert, maar ook de schedel verandert van vorm als je ouder wordt. Je schedel wordt letterlijk kleiner. Dit noemen we ‘botatrofie’. De jukbeenderen vlakken wat af aan de zijkant, worden smaller en gaan wat meer naar binnen staan. Je oogkassen worden juist groter. Door veranderingen in de boven- en onderkaak wordt je gezicht in de lengte kleiner. Veranderingen en tandverlies in de boven- en onderkaak zorgen er ook voor dat de vorm van de kin verandert, deze gaat meer naar achter staan. 

De schedel kun je zien als kapstok van de huid. Omdat de schedel op diverse plaatsen kleiner wordt maar de huid niet krimpt, wordt de huid in verhouding met de schedel te groot.

Verandering van het onderhuids volume

In een jong gezicht is het volume evenwichtig verdeeld. Dit geeft je een zachte en jonge uitstraling. Onderhuids vet geeft steun en vulling aan het gezicht. Als je ouder wordt verliest je gezicht volume en is het onderhuids gezichtsvet anders over je gezicht verdeeld. Ook het bindweefsel verliest haar stevigheid en het spiervolume neemt af. Het wangvolume zakt hierdoor naar beneden, waardoor er een volumetekort ontstaat onder de ogen (traangoot) en een overschot aan huid tussen de neus en mondhoek (neuslippenplooi) en tussen de mondhoek en de kaak (marionetlijnen)

Verandering van de huidstructuur

Bij het ouder worden neemt de aanmaak van elastine en collageen in de huid steeds verder af. De huid wordt daardoor minder elastisch en dunner van structuur. Je kan het vergelijken met een ouder wordende elastiek. Wanneer deze uitgerekt wordt, komt hij niet meer helemaal terug naar zijn oorspronkelijke vorm. De huid wordt als het ware groter en kan zich minder goed aanpassen aan het volume onder de huid. Doordat de schedel krimpt en het volume onder de huid afneemt, ontstaan er rimpels en plooien. 

Eigenlijk is gezichtsveroudering dus het resultaat van het kleiner worden van het gezicht, terwijl de gezichtshuid in omvang toeneemt en de verhouding niet meer optimaal is. Door het op de juiste manier toepassen van botox en fillers kan er een natuurlijk resultaat gecreëerd worden dat past bij de eigen leeftijd. Hierdoor ontstaat er een frisse en uitgeruste versie van jezelf, zonder dat je eigen schoonheid daarbij verloren gaat.

huidveroudering-proces
Secured By miniOrange